פרסומים

חדש: הבדיקה הגנטית שתרכיב את תפריט הדיאטה שלך

אילו מזונות יגרמו לכם להרגיש כבדים ונפוחים, מה הפעילות הגופנית לה הגוף שלכם זקוק במיוחד ואילו תוספי תזונה באמת חסרים לכם – בדיקת DNA חדשה תספק לכם את כל התשובות האלו ורבות נוספות.

הכל בחיים גנטי: עכשיו מתברר שכמו שאנחנו יורשים מסבתא את לחץ הדם הגבוה ומסבא את הנטייה למחלות לב, כך גם קבועות בגופנו התנהגויות מסוימות לגבי המזון אותו אנו צורכים וגם לגבי סוג הפעילות הגופנית שמתאימה לנו.

התחום המדעי החדש שמסביר הקשרים גנטיים אלו נקרא נוטריגנומיקה, ומה שעומד מאחורי מדע זה הוא התאמת תזונה ואורח חיים לפי הגנטיקה האישית שלכם. מטרתה של הנוטריגנומיקה היא בעיקר לדעת מדוע אנשים מסוימים מגיבים באופן שונה לאותו מזון. תזונה מותאמת אישית, ענף בתחום הרפואה המותאמת אישית, היא יישום של נוטריגנומיקה המסייע להתאים המלצות תזונתיות ל-DNA של האדם.

את "חותמת הכשרות" קיבל התחום במחקר שפורסם ב-2014 בכתב העת הנחשב PLoS One שמצא שיעוץ תזונתי אישי המבוסס על המבנה הגנטי של האדם, משפר את הרגלי האכילה בהשוואה להמלצות הנוכחיות המבוססות על ההנחה של "מידה אחת המתאימה לכולם".

החוקרים מאוניברסיטת טורונטו ערכו מחקר אקראי ומבוקר בו נטלו חלק 138 בוגרים, צעירים ובריאים. החוקרים אספו מהמשתתפים נתונים שכללו צריכת קפאין, נתרן, ויטמין c וסוכר. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות – קבוצה אחת קבלה המלצות תזונתיות מבוססות DNA על כל ארבעת הרכיבים. הקבוצה השנייה קיבלה ייעוץ תזונתי סטנדרטי עבור אותם רכיבים תזונתיים, ללא שימוש במידע גנטי.

שינויים בהרגלי התזונה של המשתתפים נבדקו לאחר 3 חודשים ולאחר 12 חודשים. החוקרים מצאו שאצל אלו שקיבלו יעוץ תזונתי מבוסס DNA חל שיפור בתזונה כבר לאחר 3 חודשים, שאף השתפר לאחר 12 חודשים. המשתתפים שנודע להם שהם נושאים את הגן הקשור לצריכת נתרן וליתר לחץ דם, הפחיתו משמעותית את צריכת המלח שלהם ביחס לאלו שקיבלו ייעוץ סטנדרטי להפחתת צריכת נתרן.

לדברי העומד בראש המחקר, מחקרים בעבר שניסו למדוד את ההשפעה של מידע גנטי על סגנון החיים, התמקדו בעיקר בניבוי הסיכון למחלות ולא על גנים מטבוליים המשפיעים על רכיבים ספציפיים בדיאטה.

 

המשך לכתבה המלאה >>

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן